News

Newsletter SKV 2022

DIN ACTIVITATEA ASOCIAȚIEI SKV – 2022

SECȚIUNEA BRAȘOV A SKV

Câteva dintre drumețiile făcute de o parte din membrii seniori

Ianuarie – Căbănuțele de la Dâmbul Morii; vreme de iarnă minunată cu zăpadă de 20-30 cm (8 persoane).

Iunie – Prăpăstiile Zărneștiului – Valea și Poiana Vlădusca – Valea Martoi și înapoi (12 persoane – 13 km).

August – Șaua Tămașului – dupa cateva portiuni mai abrupte te intampina o priveliste superbă spre Piatra Craiului si Masivul Iezer – Papusa. La coborare am folosit si o parte de traseu nemarcat. (10 persoane – 11 km).

– Avenul groapa de aur ; Circuit din Cheisoara Rasnovului – Avenul Groapa de Aur – Poiana Ursului – Cheisoara; pe punct rosu si apoi pe punct albastru (5 persoane – 9,3 km).

– Varful Bucsa; Din Moieciu de Sus pe Valea Bangaleasa in continuare pe cursul de apa (nemarcat) si pe drum forestier apoi pe marcaj triunghi rosu. (7 persoane – 11 km)

Septembrie – Spre Crucurul Mare; din Racadau – la Amvon – varful Racadau; mai apoi coborarea pe banda albastra spre poiana Stechil si Izvorul Dreptatii (4 persoane – 12 km).

Octombrie – Bisericuta Paganilor; Din Moieciu de Sus pe culmea din dreapta Vaii Bangaleasa, la dreapta spre stanca numita «La Bisericuta» este un loc cu privelisti splendide spre Bucegi, piatra Craiului, Iezer-Papusa si Fagarasi. (9 persoane – 8,5 km).

– Varful Grecului ; De la locul numit ‘Cracanel’
– caban Steaua – saua Baiului – Varful Grecului – cabana Diham si inapoi (7 persoane – 12,5 km)

– Bisericuta Paganilor; De la «Crucea Albastra» pe Coama Lunga – Poiana Cristian – Bisericuta paganilor si Spinarea de Dinozaur – pestera

Rasnoavei – Rasnov (8 persoane – 14 km)

Noiembrie – Cheile Zanoagei; De la cabana Zanoaga spre lacul Scropoasa – Cascada 7 izvoare – inapoi si apoi la lacul Bolboci (12persoane – 8 km)

– Valea Lui Ivan; Din comuna Podu Dambovitei la dreapta pe valea Dambovitei; dupa 12 km; lasam masina si pornim pe drumul forestier spre crucea Granicerului; de aici la dreapta spre punctul La Prepeleac apoi la stanga pe sub stancile masivului spre Cerdacul Stanciului si Marele Grohotis; intoarcerea pe alt traseu (4 persoane – 12,5 km)

Romeo Hisom

Ianuarie. Împreună cu un grup de colegi am participat ca voluntari la organizarea și desfășurarea concursului SKV Verticale Race editia a II-a inițiat de Secțiunea București a SKV.

Iunie. O frumoasă drumeție, patru persoane, în masivul Piatra Mare: canionul 7 scări, cabana Piatra Mare, Vf. Piatra Mare cu întoarcere pe drumul familiar.

August. Un traseu în Bucegi, trei persoane, unde ne-am bucurat de priveliștea de
la Crucea Caraiman, ne-am încărcat cu engergie pozitivă la Babele și Sfinx și am salutat Omul și Bucșoiu.

Noiembrie. O altă tură în Piatra Mare, cinci persoane, până la cabană și apoi drumeție pe un traseu nemarcat, spectaculos.

Cristina Honca

SECȚIUNEA BUCUREȘTI A SKV

SKV VERTICAL RACE – 29.01.2022. Ediția a doua. 134 de concurenți la alergare și 42 la Schi Alpinism.

Anul 2022 a debutat pentru noi cu organizarea concursului SKV Vertical Race in data de 27 Ianuarie. A fost a doua editie a acestui concurs care a adunat la start 134 de concurenti la probele de alergare si 42 de concurenti la probele de Schi Alpinism, inclusiv pentru categoria ”profesioniști”, nou introdusă în program în colaborare pe partea tehnică cu Ciprian Lolu.

Ca urmare a succesului din acest an vom organiza anul viitor probele Vertical, Sprint si Ștafetă din cadrul Campionatului Național de Schi Alpinism.

SKV SKI POKAL & SKV KINDER SKI POKAL – traditionalele concursuri de ski alpin, in colaborare cu sectiunea Brasov si Cabana Postavaru. Au participat 47 de adulti si 124 de copii, la diferite categorii de varsta. Ne propunem ca la editia viitoare să introducem categorii speciale, dedicate copiilor de la cluburile de schi si categorii dedicate copiilor amatori.

SKV SUMMER CAMP PREDEAL – 31.07

05.08.2022 a fost prima tabara de varal cu 20 de participanti si 5 organizatori.
Activități: drumetie la Cabana Trei Brazi, drumetie la Cabana Postavaru cu vizitarea centrului Salvamont, Tir cu arcul, Fotbal de masa, Board Games(Catan, Carcassone, Les Loups-Garous, Saboteur, etc), Tenis de masa, O zi în Braşov la Paradisul Acvatic, Trambulină pentru sărituri, Consola Xbox Kinect pentru jocuri sportive.

Participare cu trei concurenți la Crosul #Be Active (http://www.romaniabeactive.ro), organizat de partenerii nostri de la Corporate Games, in colaborare cu Ministerul Sportului, in cadrul Saptamanii Europene a Sportului in parcul IOR(Titan) din Bucuresti. Reprezentantii nostri au obtinut locul II atat la masculin cat si la feminin.

Claudiu Roznovszky

SECȚIUNEA ȚARA FĂGĂRAȘULUI A SKV

Acțiune de patrulare și studiul zăpezii – 6 membri SKV / 4.02.2022

Organizare Concurs de schi pentru copii la Casa Zmeilor. 68 de concurenți cu vârste între 5 – 15 ani / 13.02.2022

Organizare Cupa SKV la schi Valea Sâmbetei. 62 participanți pe categorii de vârstă / 6.03.2022

Participare SKV la Cupa Valea Sâmbetei / 20.03.2022

Acțiune de patrulare și verificare traseu Valea Pojorta – 8 membri SKV / 9.05.2022

Maratonul de Cros Montan Berivoi. SKV locul I prin Ghiță Nemeș / 4.06.2022

Nouă acțiuni de amenajare a unui traseu nou pe Culmea Babei în perioada mai – octombrie, cu efectuarea unui total de 82 om zile muncă: degajare, montare piloni și marcare.

Campionatele Europene de orientare și alergare. Susținere și organizare. Participare cu 3 membri / 24.08.2022

Verificare traseu pe Muchia Drăgușului / 05.09.2022

Reparații la refugiul din Valea Viștea Mare / 15.09.2022

Excursii: 16 ieșiri în zonă de câte o zi cu 4-8 membri și o tură în Masivul Ciucaș cu 5 persoane

Thomas Bross

SECȚIUNEA PIATRA CRAIULUI A SKV

Acțiunea de evaluare a traseelor turistice de pe teritoriul UAT Brașov – (cele 40 de ture de pe teren au fost organizate și coordonate de către Ioan Bodnar, membru al Secțiunii Piatra Craiului).

La Secțiunea Piatra Craiului în 2022 au fost efectuate ture în grupuri mici, ca o obișnuință din perioada Pandemiei, însă se încearcă revitalizarea turelor în grupuri mai mari prin invi- tarea colegilor din Secțiunea Piatra Craiului prin intermediul Grupului Google, a paginii de Facebook și a grupului WhatsApp, proaspăt creat în acest scop. Astfel, membrii Secțiunii Piatra Craiului care s-au înscris în Grupul WhatsApp sunt informați rapid și eficient cu privire la turele organizate și activitățile desfășurate de Secțiunea Piatra Craiului.

CÂTEVA DINTRE TURELE FĂCUTE DE MEMBRII SECȚIUNII ÎN 2022:

Ianuarie Tură cu copii în zona Plaiul Foi. Dâmbovicioara – Peștera Dâmbovicioarei – Cabana

Brusturet

Cabana Gura Râului – Valea Crăpăturii – Cabana Curmătura

Februarie Pasul Bratocea – Vf. Ciucaș – Pasul Bratocea

Râșnov – Cetatea Râșnov – Peștera Râșnoavei

Martie Cheia – Muntele Roșu -Cheia
Uzina Electrică – Cabana Mălăiești – Vf. Omu

Aprilie Fântâna lui Botorog – Cabana Curmătura și retur

Pădurea Sloboda – Râmeț – Mănăstirea Râmeț

Mai Căciulata – Castrul Roman Arutela – La Troiță și retur

Moieciu de Sus – Vf. Bucșa – Șaua Strunga și retur

Livada Poștei – Dealul Warthe – Stejerișul Mare

Dâmbu Morii – Cabana Bunloc – Săcele

Tură cu copii la Cabana Valea Sâmbetei și Păstrăvărie

Iunie Tură la Mănăstirile Stânișoara – Turnu și Cozia

Tură la Cabana Muntele Roșu și Cabana Ciucas

Poiana Brașov – Pârtia Lupului – Groapa de Aur – Cheișoara – Piscul Lung – Valea Cetății – Râșnov

Rucăr – Coasta Popii – Dealul Frumos – Glimee – Rucăr

Moieciu de Sus – Vf. Bucșa – Poiana Guțanu și retur

Fântâna lui Botorog – Vf. Turnu – Traseul Lehmann

Iulie Pietrele lui Solomon – Drumul Galben – Cabana și Vf. Postăvaru

Predeal – Cabana Susai – Clăbucetul Azugii – Azuga

Zărnești – Fântâna lui Botorog – Refugiul Grind – Vf. Piscul Baciului – Creasta Sudică – Șaua Funduri – Poiana Grind – La Table – Cheile Pisicii și retur

August Căminul Alpin – Valea Albă – Jepii Mici – Bușteni
Septembrie Skala Potamia – Potamia – Vf. Ipsario – Potamia – Skala Potamia Uzina Electrică – Hornurile Mălăiești – Lacul Țigănești – Mălăiești și retur

Octombrie Fântâna lui Botorog – creasta Măgurii Branului – satul Măgura / Villa Hermani și retur.

Dâmbu Morii – Canionul 7 Scări – Vf. Piatra Mare – retur pe Drumul Familiar

Dan Cociu

SECȚIUNEA SIBIU A SKV

După aproape doi ani de inactivitate datorată situației sanitare, sectiunea a revenit la viață:

Organizarea , desfașurarea și conducerea unor ture pe trasee marcate din muntii Cibin, Lotru si Fagaraș de către doi ghizi montani atestați, membrii SKV. (9 grupuri de câte 8 – 12 persoane).

Participarea în cadrul proiectului ,,Anii drumetiei” inspirat de ideea Eurorando adusă de SKV la Sibiu, în grupuri mici sau individual.

Desfașurarea a patru ture culturale in Sibiu cu 16 participanți.

Sprijinirea materială a nou inființatei Galerii a Turismului Montan in comuna Cârțișoara, locație ce funcționează in proprietatea unui membru SKV.

Dezvoltarea unor contacte cu alte organizații locale de turism montan în vederea găsirii unor puncte de interes comune – Amicii Munților.

Participarea ,la invitatia C.I.T. Sibiu la inaugurarea unor obiective turistice noi în zona Lacului lui Binder și Dealul Gusteritei.

Petru Scântei

SECȚIUNEA SIGHIȘOARA A SKV

Anul a început cu o excursie de iarnă, cu ocazia Unirii Principatelor Române și am pornit peste dealurile care mărginesc râul Tarnava Mare, până în satul Țopa unde după18 km prin frig și zăpadă, am fost întâmpinați cu căldură de către gazdele de la ferma ecologică, care ne-au pregătit sarmale, lichiu si alte bunătăți.

In 20 februarie am organizat o excursie in munții Piatra Craiului. Aici am vizitat peștera Lilieciilor și Vârful Măgura, iar seara s-a terminat cu un mic carnaval organizat împreuna cu cei de la Villa Hermani din satul Măgura.

Organizând câte două excursii pe lună am luat apoi la rând toate traseele cunoscute din aproprierea Sighișoarei, hoinărind prin mai toate satele din împrejurimi, precum Șaeș, Șapartoc, Florești, Criș, Saschiz, Cloașterf, Criț, Țopa, Rusu, delectându-ne cu peisaje superbe și vizitând biserici fortificate.,

Apoi am ajuns în munții Făgărașului, la prietenii noștri de la Cabana Valea Sâmbătei, care a fost ridicată cu ani în urmă de sighișoreni, iubitori ai muntelui și ai naturii.

Cu ocazia Solstițiului de Vară, am pus la cale o drumeție tematică care sa îmbine atât fenomenul astronomic cât și obiceriurile legate de acesta. Impreună cu prietenii noștri de la Colinele Transilvaniei și Asociația AUM, am organizat

un eveniment de neuitat, la care au participat aproximativ 70 de persoane, tineri și vârstnici, care sau aventurat la o drumeție urmată de un picnic și un foc de tabără care a marcat cea mai lungă zi din an.

Prima ieșire de toamnă a fost în octombrie pe dealurile din Rusu, urmată de câteva drumeții pe colinele din împrejurimea Sighișoarei.

Gabriel Gornic

NATURALISER LA MONTAGNE?

Le Club Carpatique Transylvain, XIXe – XXIe siècles

O surpriză plăcută: editura Universității din Rennes / Franța a scos de sub tipar o monumentală carte de 525 pagini,
a cărui subiect este… Asociația SKV, de la origini până în prezent. Lucrarea este opera doamnei Catherine Roth, cercetătoare și conferențiar în științe ale informației și comunicării. Este vorba de un studiu istoric și sociologic care abordează apariția și dezvoltarea SKV în munții Transilvaniei, dizolvarea fortuită din 1945 și existența acum, în Carpați și în Alpi, a două asociații gemene, care duc mai departe, aici și acolo istoria și spiritul Societății carpatine transilvane. Autoarea folosește informații obținute printr-o laborioasă documentare de arhivă și contacte cu foști și actuali membri SKV și ai Sektion Karpaten/DAV din România și Germania.

Asociația SKV a dat curs invitației primite anul trecut cu ocazia Conferinței ERA de la Sibiu și în 2022 s-a afiliat la European Mountaineers Association / EUMA / Asociația Europeană de Alpinism. La nivelul Uniunii Europene, EUMA este entitatea care definește și implementează strategia pentru cabane iar European Ramblers Association / ERA / Asociația de Drumeție Europeană – strategia pentru poteci și trasee. SKV este singura asociație din România afiliată la ambele asociații.

PROIECTELE ASOCIAȚIEI SKV – 2022

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la inițierea primei asociații de drumeție în această parte a Europei, la Brașov – Siebenbürgischer Alpenverein / Asociația Alpină Ardeleană – Asociația SKV a organizat o mare expoziție în Piața Sfatului în cadru proiectului Promotori brașoveni ai turismului verde – oameni și fapte. Expoziția a surprins în imagini și documente, de la primele drumeții locale atestate în 1543 la realizări de ultimă oră ale asociațiilor montane și de drumeție brașovene. Au fost prezentate cabanele construite de-a lungul vremii de asociațiile SKV, TCR, EKE, activitatea de pionierat al KSV – Asociația Brașoveană de Schi și realizările Amicilor Salvamont. Au fost evocate figurile lui Karl Lehmann, Hans Bergel – ”Scriitorul Brașovului”,
inițiatorul reînființării asociaței SKV și Mircea Noaghiu – alpinist, scriitor și sculptor. Panouri a fost dedicate Salvamontului și Primul Centru de Salvare Montană din 1919, Speologiei cu ”Companiei peșterilor” din 1926 și ultimul record – adâncimea de -769 m atinsă recent la Avenul de sub Vârful Grind. Alte panouri au surprins activități recente – drumeție, concursuri, întreținerea de poteci dar și anvergura atinsă de asociația SKV prin proiecte și organizarea de evenimente internaționale. Proiectul a fost realizat de Marcel Șofariu în parteneriat cu Muzeul de Istorie al Județului Brașov și Alpin Film Festival.

În paralel, alt proiect, ”Mobilitate lentă – drumeție Premium la Brașov” a evaluat potențialul de drumeție de pe teritoriul Municipiului Brașov, pentru a pregăti punerea sa în valoare la standarde europene. O echipă SKV compusă din Ioan Bodnar – cercetător coordonator și Valeriu Militaru, Vlad Preca, Andrei Dumitrescu – colaboratori, a parcurs toate traseele existente identificând
interferențele reciproc stânjenitoare ale celor trei forme de activități apărute și dezvoltate succesiv în Postăvaru: drumeție, schi, mountainbike. In baza criteriilor de calitate europene a fost
identificat un traseu de drumeție de o zi care prin lucrări de amenajare suplimentare ar putea fi certificat de către SKV și Asociația Europeană de Drumeție la categoria Best of Europe –
Premium. Ar fi o premieră pentru zona de est a continentului.

Pentru a contribui la reducerea gradului de poluare, echipa de proiect a montat mici panouri de atenționare, sugestive, care îndeamnă turiștii să păstreze și să ducă acasă eventualele ambalaje și resturi, în loc să le abandoneze în natură.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Transilvania și Alpin Film Festival. Proiectele s-au încheiat cu un seminar la care au participat studenții anului 3 ai Facultății de Alimentație și Turism de la Universitatea Transilvania. Ambele proiecte au beneficiat de co-finanțare din partea Primăriei Municipului Brașov în cadrul programelor ”cultură” și ”mediu”.

PROIECT SKV 2023 – 2024

La inițiativa și sub coordonarea președintelui SKV, va începe in 2023 un nou și interesant proiect: ”Soluții climatic prietenoase pentru cabanele din Carpați”. Proiectul, cu durată de doi ani, în valoare de 140.000 euro, face parte din programul EUKI – un instrument

de cooperare și finanțare a proiectelor de către Ministerul Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică (BMWK). Proiectul va cuprinde numeroase activități de documentare în teren și proiectare, sub forma a trei module:

  • Elaborarea unui material documentar asupra situației actuale a cabanelor montane din România.
  • Documentare asupra celor mai ecologice soluții folosite la construcția și modernizarea cabanelor montane din Europa, prin colaborare cu biroul tehnic al DAV – Clubul Alpin German și cu Sektion Karpaten din DAV (etapa 2023).
  • Realizarea de proiecte pentru diferite modele de cabane aplicabile în România, care să încorporeze cele mai potrivite, moderne și ecologice soluții tehnice (etapa 2024).Proiectul se bucură de sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Dobândind astfel cunoștințele și experiența necesară, Asociația SKV se va putea califica în viitorul apropiat pentru accesarea de importante fonduri europene pentru construcția și renovarea de cabane.

Marcel Șofariu

Consiliul Director al Asociaţiei SKV vă urează un sfârșit de an cu Sărbători Fericite și
multe drumeţii frumoase în 2023


Newsletter SKV 2021

Dragi prieteni,

La sfârșitul celui de al doilea an atipic, ne adaptăm situației și vă prezentăm pe această cale, unde și ce activități au avut totuși loc, cu îndemnul ca anul ce vine, indiferent de condiții, săgăsim soluții să petrecem cât mai mult timp împreună, activ, în natură, antrenând mulți alții să vină cu noi.

SKV la SIBIU și IMPREJURIMI – Evenimente Internaționale

Programate și anunțate cu trei ani în urmă, au avut loc, la inițiativa SKV și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Județean Sibiu, cea de a 52-a Conferință Anuală a Asociației Europene de Drumeție (ERA) și Eurorando. Au participat 23 de asociații din 16 țări cu 45 de delegați și alte 42 de asociații din 16 țări în regim on-line. In fiecare zi, după masă, musafirii au făcut drumeție în oraș și în Dumbravă, la Complexul Muzeal Național Astra.

Eurorando – cel mai mare eveniment de drumeție european, are loc din 5 în 5 ani. De această dată, restricțiile au făcut ca numărul amatorilor să fie foarte redus, doar 69 din 6 țări, care au participat timp de 8 zile la 22 ture montane în Munții Făgărașului, Lotrului și Cindrel. Traseele foarte bine alese de SKV și recent reamenajate, organizarea și gestionarea evenimentului de către Sibiu Reisen și serviciile oferite de colaboratori au fost excelente, drept pentru care Asociația ERA a hotărât ca în mod excepțional Eurorando să fie continuat anul viitor, cu speranța că atunci condițiile vor permite o participare normală – peste 3.000 de vizitatori.

Timp de o săptămână, tot centrul istoric al Sibiului a fost împodobit cu steaguri și afișe conținând siglele SKV și Eurorando.

Pentru musafirii de la Conferința ERA și Eurorando, cât și pentru vizitatori ocazionali, localnici și turiști, SKV a organizat în marea sală a Centrului de Informare Turistică din Sibiu expoziția ”La pas prin Europa”: 40 de panouri cu istoria drumeției din România, unde SKV a avut și are un rol important. Expoziția urmează să fie reinstalată pentru Eurorando 2022.

Legat ce aceste evenimente au apărut 15 articole în presa locală, regională, internațională și un interviu la Radio România Actualități, acordat de președintele SKV.

Pentru Eurorando, SKV a pregătit ghizi voluntari pentru drumeție: 76 absolvenții ai modulului teoretic din 2020 s-au înscris în 2021 la modulul practic de ghidaj în teren. Acesta a fost absolvit de către 61 persoane, calificate să poată organiza excursii în condiții de siguranță și agreabil, neremunerat, pe trasee marcate, pentru colegii de asociație, familie și cercul de prieteni. Absolvenții urmează să primească insignele ERA și certificatul de absolvire.

In 2020 SKV a evaluat și selectat 15 trasee care au fost propuse pentru Eurorando și în colaborare cu editura Foton, a realizat 21 de filme promoționale.

In 2021 potecile au fost amenajate și marcate la un standard ridicat, SKV ocupându-se de 4 trasee cu lungime totală de 19 km și 4.118 m diferență cumulată de nivel, de pe porțiunea cea mai înaltă și accidentată din zona Bâlea. Lucrările au fost realizate cu membri SKV din Secțiunea Țara Făgărașului coordonați de Ioan Bodnar, Vicepreședinte SKV, care au prestat împreună 52 de zile muncă. (Marcel Șofariu)

SECȚIUNEA ȚARA FĂGĂRAȘULUI

Cu toate că epidemia ne-a afectat, am avut totuși și anul acesta o activitate bogată, cu multe realizări:

Ne-am ocupat cu prioritate de traseele turistice din zonă, efectuând lucrări de degajare, reamenajare, remarcare, ecologizare, în zonele Muchia Tărăța, Muchia Drăgușului, Muchia Sămbetei, pe văile Viștea Mare, Viștișoara, Sămbăta, Pojorta, Dejani. Pe valea Viștea Mare am construit un podeț nou (cel din mijloc !), iar la podețul 3 am efectuat o reparație capitală.

La toate aceste lucrări au participat între 8 și 20 de voluntari, membri SKV, Salvamont și Jandarmi Montani, în funcție de necesități.

Am deschis pentru circulația turistică și traseul pe valea Pojorta – Zona Urlea – Șaua Moșului, traseu declarat închis de peste doi ani. În zona Culmea Babei (muchia dintre valea Dejani și valea Belia Mică), am pregătit terenul pentru deschiderea unui nou traseu turistic care să lege satele de vacanță Berivoi și Dejani, de cabana Valea Radului și de creasta principală la Vf. Pietrele Popii.

Am efectuat lucrări de degajare, jalonare, amenajare, marcare și cartografiere. La acțiuni au participat între 6 și 22 de membri SKV pe parcursul a 6 etape.

Și în acest an am organizat concursul de schi alpin dotat cu Cupa SKV Țara Făgărașului, cu participarea a 42 de concurenți de toate vârstele și concursul de schi pentru copii începători dotat cu Cupa SKV Casa Zmeilor, cu participarea a 64 de copii cu vârste între 5 și 15 ani. Am organizat și trei concursuri de orientare turistică, două locale și unul național, având printre membri SKV campioni naționali și internaționali la această disciplină sportivă.

Nu am neglijat nici excursiile noastre (aproape) săptămânale unde participă între 6 și 12 persoane, obiectivele fiind Cabana Sâmbăta,Vârfurile Dara și Moldoveanu, Muchia Tărâța și altele. Am reușit și câteva deplasări de o zi-două în Masivul Ciucaș, Bucegi, Piatra Mare și Iezer Păpușa. (Thomas Bross)

SECȚIUNEA PIATRA CRAIULUI

Datorită restricțiilor, membrii secțiunii au avut activități independente sau în grupuri mici, cum au fost:

O drumeție în Munții Piatra Mare (23 mai) la care au participat patru persoane. În cadrul acestei ture a avut loc traversarea Masivului Piatra Mare de la Dâmbul Morii la Timișul de Sus, trecând pe la Cabana Piatra Mare și Vârful Piatra Mare (1844 m) – sesiune foto, pauză de masă și…somn.

Coborârea pe la Cascada Tamina a fost cu mici emoții, datorate scărilor afectate de viituri.

Dar, ”totul e bine când se termină cu bine” datorită trenului ajuns cu ceva întârziere la Timișul de Sus.

Alte drumeții în Bucegi: Moieciu de Sus – refugiul Bătrâna – refugiul Strunga – Moieciu de Sus / octombrie și Măgura Branului cu plecare de la cabana Gura Râului. (Dan Cociu)

SECȚIUNEA BUCUREȘTI

Anul 2021 a debutat cu o drumetie la Stâna Regala din Sinaia în data de 24.01.2021 cu 20 participanti, pe o vreme superba, drumeție de nivel mediu, timp total 4 ore. 

A urmat drumeția la Cabana Curmatura din 20.02.2021, cu 16 participanti, timp total 6-7 ore.

In luna Martie am organizat concursul nostru de Ski Alpinism sub denumirea de SKV Vertical Race. Partea de alergare a fost amânată pentru luna Mai, deoarece toate traseele din Postvaru au fost afectate de ninsorile abundente care au provocat căderea multor copaci. Au fost 21 de participanti, o cursă scurtă dar intensă, de la stația inferioara a telescaunului Lupului, la Cabana SKV Postavaru.

Pe 24.04.2021 am mers la Cabana Piatra Mare, prin Canionul 7 Scări. A fost o drumeție dificilă din cauza zăpezii căzute anterior, dar privelistea a recompensat tot efortul, cu 12 participanti, timp total 8 ore.

Luna Mai a fost dedicată concursului de alergare, SKV Vertical Race. După mult efort depus în colaborare cu echipele Salvamont și Kronstadt, traseele au fost curățate de copacii căzuți in Martie și Aprilie. Deși vremea se anunța potrivnică, am beneficiat de un timp excelent pentru concurs. Au fost 130 de participanți, plus 16 la Corporate Games (pentru care am organizat concursul pe companii).

Pentru 2022 pregătim concursul de Alergare Montană și Ski Alpinism (care va fi etapă de Cupa României în cadrul Federației Române de Alpinism și Escaladă, programată pentru 29.01.2022), drumeții lunare, tabară de vară, weekend-uri de ski și concurs de Ski Alpin pentru copii și adulți. (Claudiu Roznovszky)

SECȚIUNEA SIGHIȘOARA

Fără munți impozanți în apropiere, membrii Secțiunii Sighișoara se bucură de dealuri domoale, liniște și natură – cadrul optim pentru drumeție.

Ianuarie – Tură la Angofa și la Vulcan. 8 respectiv 7 persoane.

Februarie – Sighișoara – Platoul Braite. 6 persoane.

Martie – Saes, pe dealul Hinkelmann. 3 persoane și Sighișoara, Dealul Gării, drumul de sonde, culmea lacului Rusu și retur. 4 persoane.

Aprilie – Sighișoara – Angofa și retur prin dealul din mijloc. 12 persoane.

Mai – Topa prin Villa Franka și dealul Rusu cu retur pe malul Târnavei, cu picnic în Topa la Ferma Ecologică. 20 persoane. Am aniversat 140 de ani de la înființarea Secțiunii Sighișoara. 

21 iunie – Am sărbatorit „Solstițiul de vară” (lat. solstitium) printr-o drumeție și un picnic. Punctul de întâlnire și plecare Sighisoara, de unde am urcat pe platoul Breite, am coborât prin lunciile Saesului si am urcat din nou prin Angofa pe platoul dealului de mijloc. Durata: 6 – 7 ore (cu pauza de picnic inclusă), dificultate medie/ușoară. La întoarcere am poposit deasupra orașului, in punctul de belvedere (Golberih), unde am urmărit apusul soarelui în cea mai lungă zi din an. 21 persoane.

Septembrie – Prima drumeție de toamnă: Sighișoara – Angofa, total 12,7 km. 8 persoane.

Octombrie – Drumeție din Sighișoara până la Ferma Ecologică din Topa, prin Cătunul Rusu, 28 km total. 15 persoane și Traseu Cloașterf – Crit și retur, 15 km, urcare din Cloașterf pe platoul care desparte cele două sate și cu un picnic în Crit. 19 persoane.

Noiembrie – Traseu Sighișoara – Breite – Angofa și retur, total 12 km, 12 persoane și tură de ecologizare, din Sighisoara până la Crucea Vulcanului, pe traseul marcat cu cruce albastră, iar de acolo înapoi prin Cătunul Aurel Vlaicu. Am străbătut cei 21 de km pe jos și am colectat deșeurile găsite, pe care le-am predate la întoarcere Primăriei Sighisoara. 21 de persoane. (Andrea Bettina Rost)

SECȚIUNEA BRAȘOV

Două persoane și-au asumat în paralel organizarea de ture, pe parcursul întregului an, beneficiind de excelenta poziționare a Brașovului.

Cristina Honcă a organizat 24 de excursii de câte o zi cu câte 3 până la 8 persoane:

Piatra Mare (5 ture pe diferite trasee), Bucegi (7 ture – Jepii Mici și Jepii Mari, Hornu Mare, Poiana Izvoarelor, 2xValea Mălăiești, Lacul Bolboci – Cheile Tătarului), Piatra Craiului (6 ture – Marele Grohotiș/Cerdacul Stanciului, 2xCabana Curmătura/Prăpăstiile Zărneștiului, Refugiu Grind, Poiana Zănoaga), Postăvaru (2 ture – Cabana Postăvaru și Bisericuța Păgânilor), Tâmpa, munții Ciucaș,

Iezer și Făgăraș – Valea Sâmbetei. 

Două dintre drumeții au fost organizate în colaborare cu Secțiunea SKV București.

Romeo Hisom vă prezintă cele mai reușite drumeții făcute de o parte din membrii seniori ai Secțiunii SKV Brașov. 

Aprilie. Poiana Teslei : Babarunca, pe drumul forestier spre Piciorul Teslei – Poiana Teslei – Piatra Dudului – Valea Babarunca. (7 persoane – 12,4 km)

Iunie  la rododendron : Moieciu de Sus pe Culmea Barbulețului – Muntele Barbuleț – Dudele Mari si retur. (4 persoane – 11,3 km).

Iulie – Moieciu de Sus – Vârful Bucsa – Strungile Mici – Refugiu Saua Strunga – Valea Grohotișului (8 persoane – 15 km)

August – Satul Peștera (Casa Folea) – Poiana Toancheș – Valea Vladușca – Valea Martoi- Poiana Vladușca – La Table – Casa Folea (6 persoane – 14,5 km). 

Septembrie – Circuit din Cheișoara Râșnovului – Avenul Groapa de Aur – Poiana Ursului – Cheișoara (5 persoane – 9,3 km). 

Septembrie – Plaiul Foii – Saua Tamasului cu o priveliste miraculoasă spre Piatra Craiului și Iezer – Papușa, continuând pe un drum forestier nemarcat la Plaiul Foii (7 persoane – 10,8 km). 

Octombrie – Moieciu de Sus pe Culmea din dreapta Văii Băngăleasa, spre „Bisericuță” (de fapt o stâncă); un loc cu priveliști minunate, denumit „Mica Elvetie” (7 persoane – 8,5 km).

Moieciu de Sus spre Poiana Guțanu pe potecă stâncoasă, cu o panoramă super spre Piatra Craiului, Leaota și peretele stâncos al Bucegilor (6 persoane – 14,8 km). 

Noiembrie – Din Livada Poștei – Poiana Corbului – Piatra Corbului – o culme spre Poiana Aviatorilor, apoi potecă nemarcată la Pietrele lui Solomon (11 persoane – 14,5 km).

Plimbare prin Andole : Moieciu de Sus – Poiana și Cabana Andolia – Padurea Magistratului – Fundățica – Moieciu de Sus – un traseu usor / mediu (12 persoane – 10,6 km). 

Cascada Tamina : Timisul de Sus până la cabana forestieră și retur (12 persoane – 11 km).

Bun rămas 2021

Consiliul Director al Asociației SKV vă urează un Crăciun Fericit

și

La Mulți Ani cu sănătate și multe drumeții frumoase în 2022