Proiect EUKI SKV

PROIECT  2023 – 2025

”Reducing Emissions in Carpathian Mountain Huts /  Reducerea emisiilor de carbon la cabanele montane din Carpați” Proiectul, cu durată de doi ani și trei luni, în valoare de 140.000 euro, face parte din programul ”EUKI – European Climate Initiative”- un instrument de cooperare și finanțare a proiectelor de către Ministerul Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică (BMWK). 

Proiectul va cuprinde numeroase activități de documentare și proiectare, sub forma a trei module:

  • Elaborarea unui material documentar asupra situaței actuale a cabanelor montane din România. (etapa 2023)
  • Documentare asupra celor mai ecologice soluții folosite la construcția și modernizarea cabanelor montane din Europa, prin colaborare cu biroul tehnic al DAV – Clubul Alpin German și cu  Sektion Karpaten din DAV (etapa 2023).
  • Realizarea de proiecte pentru diferite modele de cabane aplicabile în România, care să incorporeze cele mai potrivite, moderne și ecologice soluții tehnice (etapa 2024).

Proiectul își propune să dea o orientare ecologică și socială dezvoltării unui lanț necesar de cabane montane în Carpații României. În acest scop, proiectul va realiza inventarierea și evaluarea cabanelor existente și a celor distruse în ultima perioadă. În paralel, în Europa, va avea loc o acțiune de documentare. Vor fi consultați specialiști în domeniu și vor fi vizitate cabane unde se aplică cele mai eficiente soluții ecologice. Pe aceste baze specialiștii angajați în proiect vor elabora un set de soluții constructive aplicabile în România. Acesta va fi completat cu un pachet de propuneri legislative și un standard de definire/certificare care poate sta la baza construirii și renovării cabanelor ecologice, care prin exploatare vor avea un impact minim asupra mediului și climei. În același timp vor constitui un mediu optim pentru educarea vizitatorilor / turiștilor care vor fi oaspeții acestor cabane.

Acest proiect își propune să introducă un standard ecologic pentru viitoarele cabane din zona montană a României, standard aplicabil și celor câteva cabane vechi existente și să contribuie la dezvoltarea asociațiilor montane din țara noastră, cu implicații directe în dezvoltarea turismului montan. 

În acest context semnalăm că după 1945, în toate țările din Est, asociațiile au fost desființate, iar cabanele au fost naționalizate. România nu a fost o excepție. România este în schimb singura țară în care doar două cabane de munte au fost restituite după 1990. Toate celelalte cabane, circa 100 au fost cumpărate/privatizate în condiții cel puțin discutabile, arse, transformate în hoteluri etc. Cu toate că România dispune de jumătate din lanțul Carpaților, asociațiile montane au un total de circa 4.000 de membri și dispun împreună doar de 3-4 cabane deschise turiștilor. In același timp, asociațiile similare din țări apropiate, cu suprafață montană 5-10% din cea a munților noștri, contribuie din plin la sănătatea și educația civică și ecologică a propriilor cetățeni prin promovarea drumeței – cea mai ecologică, accesibilă și sănătoasă formă de turism.  În Cehia – 33.000 membri și 14 cabane, Slovacia -16.000 membri și 42 cabane, Polonia – 61.000 membri, 77 cabane și 33 campinguri, Slovenia – 59.000 membri și 179 cabane și refugii.

Din păcate nici legislația din România nu a sprijinit turismul montan, sintagma de ”cabană” definind de-avalma orice structură de primire turistică modestă din orice zonă a țării: din deltă, de la marginea orașelor până în vârful munților.

Proiectul se desfășoară și sub umbrela Convenției-cadru privind protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților / Kiev 22 mai 2003, ratificată prin Legea 389/2006, care prevede o repartizare mai echitabilă a traficului turistic prin dispersarea și redirecționarea unei părți a traficului în afara principalelor destinații actuale și locații sensibile, către zone care au potenţial, dar sunt mai puţin dezvoltate. 

Protocolul din 27 mai 2011 privind turismul durabil la Convenția-cadru pentru protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților / Bratislava prevede la art. 9(c) asigurarea unor standarde de înaltă calitate pentru dezvoltarea turismului durabil în Carpați, cerință pe care dorim să o  îndeplinim în cadrul proiectului.

Hotărârea de Guvern nr. 358/2019 privind aprobarea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Ecoturismului 2019-2029, prevede că principalele criterii pentru destinațiile ecoturistice sunt existența cabanelor care îndeplinesc standardele de mediu, necesitatea pregătirii personalului specializat în aceste structuri, precum și elaborarea unui plan de creare a rețelei de structuri de cazare care să implementeze planuri de bune practice, obiectiv care poate atins prin intermediul proiectului nostru. 

Dobândind astfel cunoștințele și experiența necesară, Asociația SKV se va putea califica în viitorul apropiat pentru accesarea de importante fonduri europene pentru construcția și renovarea de cabane. Proiectul a fost inițiat și este coordonat de Marcel Șofariu.

Reducing Emissions in Carpathian Mountain Huts

Calendarul de activități în cadrul proiectului EUKI

2023

  • S1 – Seminar – lansare proiect în România (on-line)
  • WS1 – Intalnire de lucru – lansare proiect împreună cu Sektion Karpaten DAV (on-line)
  • WS2 – Intalnire de lucru – inițiere propuneri legislative (on-line)
  • WS3 – Intalnire de lucru – tabără de corturi la Valea Sâmbetei. Alianța pentru Cabane.
  • WS4 – Intalnire de lucru – tabără de corturi la Prejba împreună cu Sektion Karpaten DAV
  • Activitate în teren SKV – documentare stare cabane și refugii montane în Carpati
  • Activitate în teren Sektion Karpaten DAV – documentare soluții tehnice la cabane în Alpi
  • Activitate în teren comună SKV și SK-DAV – documentare la cabane în Slovenia 
  • WS5 – Intalnire de lucru – analiza rezultatelor în teren SKV și SK-DAV (on-line)
  • C1 – Conferință pentru popularizarea proiectului la Forumul Orașelor Verzi Brașov
  • S2 – Seminar – Analiză Status Quo: cabane, impact social, economic, riscuri
  • C2 – Prezentare proiect la Conferința Anuală ERA Ilowa/Polonia
  • S3 – Seminar cu studenții Facultății de Alimentație și Turism / Universitatea Brașov

2024

  • WS6 – Intalnire de lucru – Concepție & proiect cabane. SKV și SK-DAV (on-line)
  • WS7 – Intalnire de lucru – Analiza situației și propunerilor constructive (on-line)
  • C3 – Prezentare proiect la Conferința Anuală EUMA
  • WS8 – Intalnire de lucru – tabără de corturi pe valea Viștea Mare. Prezentare set BP
  • WS9 – Intalnire de lucru – Analiza propunerilor de soluții legislative (on-line)
  • WS10 – Intalnire de lucru – Analiză soluții BP / Bune Practici cu Alianța pentru Cabane
  • S4 – Seminar cu studenții Facultății de Alimentație și Turism / Universitatea Brașov
  • C4 – Conferință pentru popularizarea rezultatelor la Forumul Orașelor Verzi Brașov

2025

  • WS11 – Intalnire de lucru – Analiza rezultatelor finale. Bune Practici. Tutorial (on-line)
  • S5 – Seminar SKV – SK – Prezentarea rezultatelor finale – Planul Strategic de Acțiune