Cărți despre SKV: „Naturaliser la montagne?” și „140 de ani de drumeție”

O surpriză plăcută: editura Universității din Rennes / Franța a scos de sub tipar o monumentală carte de 525 pagini, a cărui subiect este… Asociația SKV, de la origini până în prezent. Lucrarea este opera doamnei Catherine Roth, cercetătoare și conferențiar în științe ale informației și comunicării. Este vorba de un studiu istoric și sociologic care abordează apariția și dezvoltarea SKV în munții Transilvaniei, dizolvarea fortuită din 1945 și existența acum, în Carpați și în Alpi, a două asociații gemene, care duc mai departe, aici și acolo istoria și spiritul Societății carpatine transilvane. Cartea este rodul unei laborioase documentări de arhivă și contacte cu foști și actuali membri SKV și ai Sektion Karpaten/DAV din România și Germania.

La 28 noiembrie 1880, 487 de iubitori ai muntelui și drumeției înființau la Sibiu Asociația SKV, unul dintre cele mai vechi cluburi din lume în funcțiune, căruia avem astăzi onoarea de a-i fi membri. 

Cu ocazia aniversării a 120 de ani de la acest eveniment SKV a editat o carte, bazată pentru perioada antebelică pe informații preluate din colecția de Anuare editată în perioada 1881-1945, cele trăite sau cunoscute nemijlocit de către autor și contribuția unor colegi. Cartea este adresată membrilor Asociației și celor care doresc să afle ce a fost Asociația SKV, ce este, ce a realizat, cu cine, lichidarea și supraviețuirea, reînființarea celor două entități continuatoare, rezultatele de azi, planurile de viitor, contextul național și european. Un îndemn pentru mai bine și mai mult.