News

Newsletter SKV

Dragi prieteni,

La sfârșitul celui de al doilea an atipic, ne adaptăm situației și vă prezentăm pe această cale, unde și ce activități au avut totuși loc, cu îndemnul ca anul ce vine, indiferent de condiții, săgăsim soluții să petrecem cât mai mult timp împreună, activ, în natură, antrenând mulți alții să vină cu noi.

SKV la SIBIU și IMPREJURIMI – Evenimente Internaționale

Programate și anunțate cu trei ani în urmă, au avut loc, la inițiativa SKV și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Județean Sibiu, cea de a 52-a Conferință Anuală a Asociației Europene de Drumeție (ERA) și Eurorando. Au participat 23 de asociații din 16 țări cu 45 de delegați și alte 42 de asociații din 16 țări în regim on-line. In fiecare zi, după masă, musafirii au făcut drumeție în oraș și în Dumbravă, la Complexul Muzeal Național Astra.

Eurorando – cel mai mare eveniment de drumeție european, are loc din 5 în 5 ani. De această dată, restricțiile au făcut ca numărul amatorilor să fie foarte redus, doar 69 din 6 țări, care au participat timp de 8 zile la 22 ture montane în Munții Făgărașului, Lotrului și Cindrel. Traseele foarte bine alese de SKV și recent reamenajate, organizarea și gestionarea evenimentului de către Sibiu Reisen și serviciile oferite de colaboratori au fost excelente, drept pentru care Asociația ERA a hotărât ca în mod excepțional Eurorando să fie continuat anul viitor, cu speranța că atunci condițiile vor permite o participare normală – peste 3.000 de vizitatori.

Timp de o săptămână, tot centrul istoric al Sibiului a fost împodobit cu steaguri și afișe conținând siglele SKV și Eurorando.

Pentru musafirii de la Conferința ERA și Eurorando, cât și pentru vizitatori ocazionali, localnici și turiști, SKV a organizat în marea sală a Centrului de Informare Turistică din Sibiu expoziția ”La pas prin Europa”: 40 de panouri cu istoria drumeției din România, unde SKV a avut și are un rol important. Expoziția urmează să fie reinstalată pentru Eurorando 2022.

Legat ce aceste evenimente au apărut 15 articole în presa locală, regională, internațională și un interviu la Radio România Actualități, acordat de președintele SKV.

Pentru Eurorando, SKV a pregătit ghizi voluntari pentru drumeție: 76 absolvenții ai modulului teoretic din 2020 s-au înscris în 2021 la modulul practic de ghidaj în teren. Acesta a fost absolvit de către 61 persoane, calificate să poată organiza excursii în condiții de siguranță și agreabil, neremunerat, pe trasee marcate, pentru colegii de asociație, familie și cercul de prieteni. Absolvenții urmează să primească insignele ERA și certificatul de absolvire.

In 2020 SKV a evaluat și selectat 15 trasee care au fost propuse pentru Eurorando și în colaborare cu editura Foton, a realizat 21 de filme promoționale.

In 2021 potecile au fost amenajate și marcate la un standard ridicat, SKV ocupându-se de 4 trasee cu lungime totală de 19 km și 4.118 m diferență cumulată de nivel, de pe porțiunea cea mai înaltă și accidentată din zona Bâlea. Lucrările au fost realizate cu membri SKV din Secțiunea Țara Făgărașului coordonați de Ioan Bodnar, Vicepreședinte SKV, care au prestat împreună 52 de zile muncă. (Marcel Șofariu)

SECȚIUNEA ȚARA FĂGĂRAȘULUI

Cu toate că epidemia ne-a afectat, am avut totuși și anul acesta o activitate bogată, cu multe realizări:

Ne-am ocupat cu prioritate de traseele turistice din zonă, efectuând lucrări de degajare, reamenajare, remarcare, ecologizare, în zonele Muchia Tărăța, Muchia Drăgușului, Muchia Sămbetei, pe văile Viștea Mare, Viștișoara, Sămbăta, Pojorta, Dejani. Pe valea Viștea Mare am construit un podeț nou (cel din mijloc !), iar la podețul 3 am efectuat o reparație capitală.

La toate aceste lucrări au participat între 8 și 20 de voluntari, membri SKV, Salvamont și Jandarmi Montani, în funcție de necesități.

Am deschis pentru circulația turistică și traseul pe valea Pojorta – Zona Urlea – Șaua Moșului, traseu declarat închis de peste doi ani. În zona Culmea Babei (muchia dintre valea Dejani și valea Belia Mică), am pregătit terenul pentru deschiderea unui nou traseu turistic care să lege satele de vacanță Berivoi și Dejani, de cabana Valea Radului și de creasta principală la Vf. Pietrele Popii.

Am efectuat lucrări de degajare, jalonare, amenajare, marcare și cartografiere. La acțiuni au participat între 6 și 22 de membri SKV pe parcursul a 6 etape.

Și în acest an am organizat concursul de schi alpin dotat cu Cupa SKV Țara Făgărașului, cu participarea a 42 de concurenți de toate vârstele și concursul de schi pentru copii începători dotat cu Cupa SKV Casa Zmeilor, cu participarea a 64 de copii cu vârste între 5 și 15 ani. Am organizat și trei concursuri de orientare turistică, două locale și unul național, având printre membri SKV campioni naționali și internaționali la această disciplină sportivă.

Nu am neglijat nici excursiile noastre (aproape) săptămânale unde participă între 6 și 12 persoane, obiectivele fiind Cabana Sâmbăta,Vârfurile Dara și Moldoveanu, Muchia Tărâța și altele. Am reușit și câteva deplasări de o zi-două în Masivul Ciucaș, Bucegi, Piatra Mare și Iezer Păpușa. (Thomas Bross)

SECȚIUNEA PIATRA CRAIULUI

Datorită restricțiilor, membrii secțiunii au avut activități independente sau în grupuri mici, cum au fost:

O drumeție în Munții Piatra Mare (23 mai) la care au participat patru persoane. În cadrul acestei ture a avut loc traversarea Masivului Piatra Mare de la Dâmbul Morii la Timișul de Sus, trecând pe la Cabana Piatra Mare și Vârful Piatra Mare (1844 m) – sesiune foto, pauză de masă și…somn.

Coborârea pe la Cascada Tamina a fost cu mici emoții, datorate scărilor afectate de viituri.

Dar, ”totul e bine când se termină cu bine” datorită trenului ajuns cu ceva întârziere la Timișul de Sus.

Alte drumeții în Bucegi: Moieciu de Sus – refugiul Bătrâna – refugiul Strunga – Moieciu de Sus / octombrie și Măgura Branului cu plecare de la cabana Gura Râului. (Dan Cociu)

SECȚIUNEA BUCUREȘTI

Anul 2021 a debutat cu o drumetie la Stâna Regala din Sinaia în data de 24.01.2021 cu 20 participanti, pe o vreme superba, drumeție de nivel mediu, timp total 4 ore. 

A urmat drumeția la Cabana Curmatura din 20.02.2021, cu 16 participanti, timp total 6-7 ore.

In luna Martie am organizat concursul nostru de Ski Alpinism sub denumirea de SKV Vertical Race. Partea de alergare a fost amânată pentru luna Mai, deoarece toate traseele din Postvaru au fost afectate de ninsorile abundente care au provocat căderea multor copaci. Au fost 21 de participanti, o cursă scurtă dar intensă, de la stația inferioara a telescaunului Lupului, la Cabana SKV Postavaru.

Pe 24.04.2021 am mers la Cabana Piatra Mare, prin Canionul 7 Scări. A fost o drumeție dificilă din cauza zăpezii căzute anterior, dar privelistea a recompensat tot efortul, cu 12 participanti, timp total 8 ore.

Luna Mai a fost dedicată concursului de alergare, SKV Vertical Race. După mult efort depus în colaborare cu echipele Salvamont și Kronstadt, traseele au fost curățate de copacii căzuți in Martie și Aprilie. Deși vremea se anunța potrivnică, am beneficiat de un timp excelent pentru concurs. Au fost 130 de participanți, plus 16 la Corporate Games (pentru care am organizat concursul pe companii).

Pentru 2022 pregătim concursul de Alergare Montană și Ski Alpinism (care va fi etapă de Cupa României în cadrul Federației Române de Alpinism și Escaladă, programată pentru 29.01.2022), drumeții lunare, tabară de vară, weekend-uri de ski și concurs de Ski Alpin pentru copii și adulți. (Claudiu Roznovszky)

SECȚIUNEA SIGHIȘOARA

Fără munți impozanți în apropiere, membrii Secțiunii Sighișoara se bucură de dealuri domoale, liniște și natură – cadrul optim pentru drumeție.

Ianuarie – Tură la Angofa și la Vulcan. 8 respectiv 7 persoane.

Februarie – Sighișoara – Platoul Braite. 6 persoane.

Martie – Saes, pe dealul Hinkelmann. 3 persoane și Sighișoara, Dealul Gării, drumul de sonde, culmea lacului Rusu și retur. 4 persoane.

Aprilie – Sighișoara – Angofa și retur prin dealul din mijloc. 12 persoane.

Mai – Topa prin Villa Franka și dealul Rusu cu retur pe malul Târnavei, cu picnic în Topa la Ferma Ecologică. 20 persoane. Am aniversat 140 de ani de la înființarea Secțiunii Sighișoara. 

21 iunie – Am sărbatorit „Solstițiul de vară” (lat. solstitium) printr-o drumeție și un picnic. Punctul de întâlnire și plecare Sighisoara, de unde am urcat pe platoul Breite, am coborât prin lunciile Saesului si am urcat din nou prin Angofa pe platoul dealului de mijloc. Durata: 6 – 7 ore (cu pauza de picnic inclusă), dificultate medie/ușoară. La întoarcere am poposit deasupra orașului, in punctul de belvedere (Golberih), unde am urmărit apusul soarelui în cea mai lungă zi din an. 21 persoane.

Septembrie – Prima drumeție de toamnă: Sighișoara – Angofa, total 12,7 km. 8 persoane.

Octombrie – Drumeție din Sighișoara până la Ferma Ecologică din Topa, prin Cătunul Rusu, 28 km total. 15 persoane și Traseu Cloașterf – Crit și retur, 15 km, urcare din Cloașterf pe platoul care desparte cele două sate și cu un picnic în Crit. 19 persoane.

Noiembrie – Traseu Sighișoara – Breite – Angofa și retur, total 12 km, 12 persoane și tură de ecologizare, din Sighisoara până la Crucea Vulcanului, pe traseul marcat cu cruce albastră, iar de acolo înapoi prin Cătunul Aurel Vlaicu. Am străbătut cei 21 de km pe jos și am colectat deșeurile găsite, pe care le-am predate la întoarcere Primăriei Sighisoara. 21 de persoane. (Andrea Bettina Rost)

SECȚIUNEA BRAȘOV

Două persoane și-au asumat în paralel organizarea de ture, pe parcursul întregului an, beneficiind de excelenta poziționare a Brașovului.

Cristina Honcă a organizat 24 de excursii de câte o zi cu câte 3 până la 8 persoane:

Piatra Mare (5 ture pe diferite trasee), Bucegi (7 ture – Jepii Mici și Jepii Mari, Hornu Mare, Poiana Izvoarelor, 2xValea Mălăiești, Lacul Bolboci – Cheile Tătarului), Piatra Craiului (6 ture – Marele Grohotiș/Cerdacul Stanciului, 2xCabana Curmătura/Prăpăstiile Zărneștiului, Refugiu Grind, Poiana Zănoaga), Postăvaru (2 ture – Cabana Postăvaru și Bisericuța Păgânilor), Tâmpa, munții Ciucaș,

Iezer și Făgăraș – Valea Sâmbetei. 

Două dintre drumeții au fost organizate în colaborare cu Secțiunea SKV București.

Romeo Hisom vă prezintă cele mai reușite drumeții făcute de o parte din membrii seniori ai Secțiunii SKV Brașov. 

Aprilie. Poiana Teslei : Babarunca, pe drumul forestier spre Piciorul Teslei – Poiana Teslei – Piatra Dudului – Valea Babarunca. (7 persoane – 12,4 km)

Iunie  la rododendron : Moieciu de Sus pe Culmea Barbulețului – Muntele Barbuleț – Dudele Mari si retur. (4 persoane – 11,3 km).

Iulie – Moieciu de Sus – Vârful Bucsa – Strungile Mici – Refugiu Saua Strunga – Valea Grohotișului (8 persoane – 15 km)

August – Satul Peștera (Casa Folea) – Poiana Toancheș – Valea Vladușca – Valea Martoi- Poiana Vladușca – La Table – Casa Folea (6 persoane – 14,5 km). 

Septembrie – Circuit din Cheișoara Râșnovului – Avenul Groapa de Aur – Poiana Ursului – Cheișoara (5 persoane – 9,3 km). 

Septembrie – Plaiul Foii – Saua Tamasului cu o priveliste miraculoasă spre Piatra Craiului și Iezer – Papușa, continuând pe un drum forestier nemarcat la Plaiul Foii (7 persoane – 10,8 km). 

Octombrie – Moieciu de Sus pe Culmea din dreapta Văii Băngăleasa, spre „Bisericuță” (de fapt o stâncă); un loc cu priveliști minunate, denumit „Mica Elvetie” (7 persoane – 8,5 km).

Moieciu de Sus spre Poiana Guțanu pe potecă stâncoasă, cu o panoramă super spre Piatra Craiului, Leaota și peretele stâncos al Bucegilor (6 persoane – 14,8 km). 

Noiembrie – Din Livada Poștei – Poiana Corbului – Piatra Corbului – o culme spre Poiana Aviatorilor, apoi potecă nemarcată la Pietrele lui Solomon (11 persoane – 14,5 km).

Plimbare prin Andole : Moieciu de Sus – Poiana și Cabana Andolia – Padurea Magistratului – Fundățica – Moieciu de Sus – un traseu usor / mediu (12 persoane – 10,6 km). 

Cascada Tamina : Timisul de Sus până la cabana forestieră și retur (12 persoane – 11 km).

Bun rămas 2021

Consiliul Director al Asociației SKV vă urează un Crăciun Fericit

și

La Mulți Ani cu sănătate și multe drumeții frumoase în 2022