Excursie SKV „Piatra Craiului” la Tipia Ormenișului 13.04.2019

Sâmbătă, 13 aprilie 2019 a avut loc prima excursie tematică din anul 2019 a Secțiunii SKV „Piatra Craiului” – defileul Oltului la Racoș (malul stâng) cu punctele de interes geografic și istoric:  Tipia Ormenișului (750 m alt.) și Piatra Despicată (560 m alt.).

S-a plecat la ora 8 din Brașov cu 2 mașini – un microuz cu 7 locuri și o mașină personală.

Regruparea participanților s-a făct la gara Racoșul de Jos.

La tură au participat 11 persoane, membri SKV ai Secțiunilor Piatra Craiului și Brașov.

După circa 2 ore de la plecare, după ce a parcurs un drum forestier care însoțește spre amonte cursul Oltului, grupul a ajuns pe Tipia Ormenișului, deal cu sit arheologic – cetate dacică, apoi și medievală. Acesta nu a fost încă cercetat sistematic, locuirile din epocile amintite fiind cunoscute din sondaje (ale arheologului Florea Costea). Din cetatea dacică, se mai păstrează un zid de piatră fasonată la exterior, lung de 85 m şi gros de peste 2 m, refolosit în Evul Mediu Timpuriu. Fortificaţiile dacice au fost construite pe la mijlocul secolului I î.e.n. Atât cetatea, cât şi construcţiile de pe terase au fost distruse şi incendiate în războaiele de la începutul secolului al II-lea e.n. Resturile zidului dacic se înfăţişează ca un val impozant în arc de cerc, ale cărui extremităţi (la N şi la E) pierd serios şi treptat din dimensiuni înainte de a întâlni stânca nativă şi abruptă a dealului (a mamelonului principal), punct din care aşezarea începe să beneficieze de apărare naturală, spre N şi NE, unde există o falie naturală verticală, practic insurmontabilă în antichitate dar avansat colmatată în prezent.

Pe Tipia Ormenișului este cea mai mare aşezare dacică din Ţara Bârsei, dar care a vea un rol extrem de important în reţeaua de fortificaţii dacice. Cetatea de la Racoş este considerată de istorici ca fiind al doilea centru politico-administrativ şi religios după Sarmizegetusa. Ruinele cetăţii dacice au fost găsite pe Tipia Ormenişului, cum se numeşte zona. Importanţa aşezării este dată un sanctuar mare, circular, întregul munte fiind considerat loc sacru al dacilor din această parte a Carpaţilor.

După circa o oră de popas și admirare a perspectivelor asupra zonei înconjurătoare, grupul s-a divizat , o parte s-au întors la Brașov, ceilalți au căutat drumul spre Peștera Tipia Ormanișului1. A ormat o repriză foto în Peșteră (și cu lilieci) și întoarcerea spre Racoș, cu o mică abatere pe la Piatra Detunată.. La mai puțin de 1 km vest de situl de pe Tipia Ormenișului, la Piatra Detunată (Durduia) — o stîncă din calcar ce se ridică ca un pinten la 560 m alt. și abate cursul Oltului către nord, la jumătatea distanţei dintre localităţile Augustin şi Racoşul de Jos — se găsește o așezare fortificată cu vestigii din mai multe epoci istorice. Formațiunea stîncoasă, aflată pe malul stîng al Oltului, este compusă, de fapt, din două unități separate printr-o punte de legătură în formă de șa.

hdr

A urmat întoarcerea în Racoș și drumul cu mașina până la Brașov. Excursia simplă și plăcută, cu îmbinarea unor obiective turistice naturale cu unele cultural-istorice i-a făcut pe participanți să-și dorească să participe la mai multe astfel de excursii tematice.