contact@skv.ro
Trasele E3 si E8 prin România

Asociatie

Acasa |Asociatie

2015-10-01 2018-04-30

Conectarea Romaniei la reteaua europeana de poteci turistice de lunga distanta

Implementarea prezentului proiect este o consecință a necesității de a compatibiliza turismul pedestru din România cu cel european, prin conectarea la rețeaua europeană de poteci de lungă distanță, îmbunătățirea infrastructurii și revitalizarea drumeției autohtone. 

Cu toate că în România există condiții naturale foarte bune pentru practicarea drumeției, numărul turiștilor pedestri autohtoni a scăzut foarte mult in ultimii zeci de ani iar a celor veniți din străinătate, pornit de la un nivel foarte redus, crește extrem de lent. O cauză importantă o reprezintă starea precară a potecilor 
/marcajelor și lipsa unor informații certe despre trasee și facilitățile oferite. Din acest motiv ajung să se bucure de frumusețile țării doar turiștii foarte bine antrenați și obișnuiți să își asume o anumită doză de risc. 

Pentru a facilita drumețiile transfrontaliere, European Ramblers Association / ERA, a realizat 12 magistrale turistice europene care străbat continentul și a introdus criterii precise de evaluare și acceptare a calității potecilor. Patru dintre aceste magistrale se opresc la granițele României care este încă singura pată albă pe harta europeană a drumeției. 

Obiectivele proiectului sunt: creșterea fluxului de vizitatori autohtoni și străini în regiunile montane, de regulă mai puțin dezvoltate ale României, imbunătățirea sistemului de poteci național și conectarea lui la rețeaua de poteci europene de lungă-distanță, adoptarea unor tehnici,soluții și măsuri organizatorice eficiente pentru întreținerea infrastructurii montane și intensificarea promovării drumeției ca formă de turism. 

Asociația Schweizer Wanderwege / SW este cunoscută pentru faptul că este implicată cu foarte bune rezutate în direcția întreținerii infrastructurii montane și în promovarea drumeției în Elveția. Prin transfer de know-how și consultanță, SW poate să ajute SKV să ajungă la un nivel la care să poată prelua cu succes aceleași sarcini în România și să disemineze experiența respectivă în rândul altor asociații interesate.  
Activitățile menite să conducă la aceste rezultate prin proiect sunt: realizarea unei baze de date cuprinzătoare prin colectarea de informații pe teren, alegerea dintre potecile existente pe acelea care înlănțuite asigură prelungirea traseelor europene prin cele mai atractive zone din România, repararea și remarcarea acestor poteci în porțiunile cele mai afectate, îmbunătățirea dotării asociației, asimilarea de noi metode de lucru prin parteneriatul cu Schweizer Wanderwege, elaborarea de materiale de informare și promovare (hărți, ghiduri, site specializat, prospecte, conferințe, seminarii, intâlniri de lucru), parteneriate cu alte asociații și cu autorități, promovarea drumeției prin acțiuni educative cu copii si studenti. 

Grupul țintă este alcătuit din: SKV, SW, ERA, DAV, Autoritatea Națională pentru Turism, Consiliul Județean Brașov, Asociația Națională a Salvatorilor Montani, Asociația Montană Carpați, alte 10 asociații de turism, Parcurile Naționale și Naturale de pe traseu, 500 de elevi, 500 de turiști străini, 150 de studenți, miile de turiști români și străini care viziteaza anual munții din România, prestatorii de servicii turistice, minim 8 agenții mass-media. 
Durata proiectului este de 36 de luni, cu începere de la 1 martie 2015. Valoarea totala a proiectului este de 268.451 CHF din care 241.565 CHF reprezinta un grant oferit din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana Extinsa. Cofinanțarea în numerar în valoare de 13.963 CHF va fi asigurată integral către SKV cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, la care se adaugă suma de 12.922 CHF în natură, prin voluntariat, asigurată tot de către SKV.

© Copyright - SKV - Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor - Siebenbürgischer Karpatenverein