Întâlnire de lucru 'Conectarea României la rețeaua europeană de poteci turistice de lungă distanță'

Asociatie|2015-11-06 |

Întâlnire de lucru 'Conectarea României la rețeaua europeană de poteci turistice de lungă distanță'

La opt luni după începerea proiectului 'Conectarea României la rețeaua europeană de poteci turistice de lungă distanță', Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV a organizat o nouă întâlnire de lucru, având de data aceasta ca temă analiza sistemului de marcaje turistice montane din România în context regional și european. Proiectul este co-finanțat și se bucură de expertiza asociației Schweizer Wanderwege printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

Evenimentul a avut loc la cabana SKV Postăvaru la sfârșitul săptămânii trecute. În deschidere, Vlad Spiru si Andrei Dumitrescu au prezentat raportul după tura montană de 93 de zile pe care tocmai au încheiat-o. A fost un marș de 2.830 km pe culmile întregului lanț carpatic, din Serbia până în Austria, cu numeroase zile de arșiță, ploi și aproape toate înnoptările în cort. Mai mult decât performanță sportivă, acțiunea a avut rolul de a consolida relațiile Asociației SKV cu asociațiile similare'din țările de pe lanțul carpatic împreună cu care a fost definit traseul de urmat. In același timp a fost înfăptuită conexiunea până acum teoretică a potecilor din România la rețeaua'europeană.

A fost astfel parcursă o magistrală turistică pedestră care începe să fie cunoscută sub numele de Via Carpatica. (https://viacarpatica.wordpress.com/).

Spre finalul exepediției, cei doi temerari au poposit la Bratislava, nu întâmplător, la Conferința Anuală a Asociației Europene de Drumeție ERA, unde directorul executiv al SKV — Marcel Șofariu prezenta împreună cu un coleg din Germania un referat despre turismul montan trans-frontalier. A fost o ocazie ca Vlad și Andrei să expună în plen traseul urmat, promovând proiectul și Carpații românești în fața echipelor de conducere a 59 de asociații montane și de drumeție din 35 de țări.'O altă misiune pe care au îndeplinit-o a fost să realizeze o documentare asupra sistemului de poteci și marcaje din țările străbătute.

În continuare au fost prezentate marcajele folosite pe cuprinsul Europei, după care Marcel Șofariu a făcut o analiză a deficiențelor sistemului de indicatoare și marcaje turistice montane din România, începând cu normativele în vigoare și terminând cu situația din teren pe care a exemplificat-o cu zeci de fotografii.

Duminică, într-un cadrul mai restrâns, a fost analizată situația paradoxală a României: cu toate că dispune de o zestre naturală de excepție, numărufcelor care aleg drumeția ca mijloc sănătos și agreabil de petrecere a timpului liber este extrem de scăzut iar tinerii nu sunt încurajați în această direcție. Chiar dacă riscurile de accident într-o excursie bine organizată sunt egale cu cele de pe stradă, la școală sau în multe alte locuri, orice incident turistic este mediatizați excesiv fără analiza cauzelor reale și recomandări educative. Reglementările apărute în ultimii ani fac aproape imposibilă realizarea de excursii școlare prin păduri, pe dealuri sau pe munte. Antologic este programul desfășurat anul acesta, când lecțiile de educație ecologică și turism s-au încheiat cu aplicații practice....doar în curtea școlii. S-a ajuns la un blocaj periculos și dăunător pentru sănătatea tinerei generații căreia îi sunt oferite din abundență doar modalități gălăgioase și agitate de a-și cheltui timpul și banii.

Ca invitat, Mircea Vergheleț, directorul Parcului Național Piatra Craiului a oferit o prezentare a frumuseților și bogățiilor naturale din zona pe care o protejează și care dispune de o infrastructură turistică de bună calitate în continuă dezvoltare.

La întâlnire au participat persoane de specialitate de la Autoritatea Națională pentru Turism, Jandarmeria Montană, Salvamont și de la numeroase alte asociații din România. Discuțiile au fost purtate în manieră constructivă și s-a hotărât înființarea unui grup de lucru care să propună autorităților soluții viabile. Una dintre ele este creșterea implicării asociațiilor montane și de drumeție în activitățile de marcare și intreținere a infrastructurii de drumeție — o tradiție aproape pierdută la noi dar păstrată și aplicată astăzi pe scară largă în întreaga Europă.

Marcel Șofariu director executiv SKV Manager de Proiect

© Copyright - SKV - Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor - Siebenbürgischer Karpatenverein